02.12.2019
TekojenTiistai ravistelee hyväntekemiseen kulutushurmoksen keskellä
TekojenTiistaita vietetään tämän vuoden joulukuussa 3.12. Päivä järjestetään tuttujen kulutusjuhlien Black Fridayn ja Cyber Mondayn jälkeen, ja TekojenTiistaina halutaankin kulutuksen sijaan herätellä keskustelemaan antamisesta – oli se sitten aikaa, apua, lahjoituksia tai hyvän mielen sanoja tai tekoja.
TekojenTiistai rantautui Suomeen ensimmäistä kertaa viime vuonna. Alkuperäiseltä nimeltään GivingTuesday -päivä sai alkunsa vuonna 2012 Yhdysvalloissa, kun ihmisiä haluttiin sekä herättää tekemään hyvää että jakamaan omat hyvät tekonsa sosiaalisessa mediassa. Suomessa päivä järjestettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, mutta maailmalla se on kerännyt osallistujia jo yli 150 maasta.
- #GivingTuesday haluaa innostaa ihmisiä kaikkialla maailmassa toimimaan niiden asioiden puolesta, joista he välittävät, kertoo GivingTuesday:n toimitusjohtaja ja toinen perustajista Asha Curran. Miljoonien yhteisöjen sekä lukemattomien lahjoittajien ja hyväntekijöiden kanssa GivingTuesday luo yhteisön, jossa näemme anteliaamman maailman mittavan vaikutuksen.
#GivingTuesdaysta tviitattiin viime vuonna yli miljoona kertaa, ja se on noussut joissakin maissa suuremmaksi lahjoitustapahtumaksi kuin joulu. Myös Suomessa viime vuoden lahjoitukset hyväntekeväisyysjärjestöille nousivat päivän aikana yli 8000 euroon.
- #TekojenTiistai on suomalainen versio GivingTuesday -päivästä. Hyville teoille, antamiselle ja toisten auttamiselle keskittyvä kansainvälinen teemapäivä otettiin Suomessa hienosti vastaan ja sille on selvästi tarvetta myös meillä. Haluamme madaltaa suomalaisten kynnystä auttaa ja tehdä auttamisesta iloinen asia, josta halutaan kertoa myös muille, kertoo Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski.
Vastuullinen Lahjoittaminen ry toimii Suomessa TekojenTiistain koordinaattorina. Viime vuonna Tekojen Tiistaihin osallistui satoja yhteisöjä ja yksityishenkilöitä. Myös tänä vuonna ennakkoilmoituksia on tullut runsaasti ja mukaan on lähdössä niin isoja järjestöjä ja yrityksiä kuin pienempiä paikallistoimijoita kuten nuorten urheilujoukkueita.